Scarface- The Book

Cartea lui Trail Armitage ( pe numele real Maurice Coons), ”Scarface, regele gansterilor” este mai mult decât o lectură placută de sâmbătă dimineţa. Este o descriere a realităţii anilor ’20-’30, ce prevedea cucerirea cartierelor, viaţa gangsterilor, crimele la orice pas.

Nuvela începe cu prima crimă pe care o comite Tony , personajul principal, în numele dragostei. Fiind fascinat de o dansatoare la teatrul “Veselia”, cu păr blond-roşcat şi picioare lungi, care era cu cel mai de temut gangster  al oraşului (Al Spingola), încearcă să-i intre în graţii. Într-un final reuşeşte să o facă să iasă cu el, fapt ce stârneşte mânia marelui Spingola, care dă buzna peste cei doi într-un restaurant, încercând să-l omoare pe tânărul îndrăgostit. Fapta se sfârşeşte tragic pentru “tata” Al, acesta find împuşcat înainte să apuce să apese pe trăgaci.

În scurt timp, Tony devinse imediat cunoscut  în oraş pentru că la vârsta de numai 18 ani a reuşit să-l ucidă pe cel mai puternic om al oraşului şi intră rapid în această lume periculoasă, sub aripa binevoitoare a unui inamic al lui Spingola, O’hara. Însă, în una din seri, după ce a lovit un detectiv pentru o invitase la dans pe partenera lui Vivian Lovejoy (cea pentru a cărei atenţie omorâse), viaţa lui ia o altă întorsătură. Fiind mereu vânat de către toţi copoii, Tony nu mai reuşeşte să ducă la indeplinire ordinele lui O’hara, astfel fiind nevoit să se retraga din “afacere”, pentru a nu pune în pericol toată banda. Neavând alte surse financiare, se hotărăşte să se înroleze în armată.

Războiul se termină în cele din urmă, iar Tony se întoarce acasă. Însă, nu oricum, ci cu o cicatrice care îi brăzdează faţa şi îl face de nerecunoscut. Acest element, îl face să-şi creeze o nouă identitate, şi din Tony Guarino devine pentru toţi Tony Camote. Se alătură în scurt timp unei bande şi urcă repede în funcţie, câştigându-şi simpatia liderului pentru felul său de a rezolva lucrurile, mereu cu cap, recurgând doar în ultimul moment la crime violente. Dovedindu-şi calităţile pentru un adevărat ganster, mereu corect, ţinăndu-si promisiunile făgăduite chiar şi faţă de duşmani, mereu dornic de expansiune, Camote preia controlul în momentul în care şeful lui hotărăşte să se retragă şi să îl lase pe el la conducere.

Viaţa de ganster începe să se complice tot mai mult. Certurile cu prietena lui, care era o aşa-cunoscută “fată-cu-revolvere”, conflictele cu detectivi şi judecători care cereau tot mai mulţi bani că să îl lase să-şi continue acţiunile ilegale, familia care îl credea mort, fratele detectiv care era pe urmele lui mereu (neştiind cine era Camote  de fapt), fac ca deznodământul să nu fie tocmai o surpriză.

Recomand cartea, înainte de a vedea filmele. Deşi scrisă în 1929, a inspirat două filme cu acelaşi nume şi odată cu ele, generaţii întregi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s