Povestiri cu Pat Hobby

Pat ajunsese la “fundul sacului”- deşi acest termen era prea ameninţător pentru a descrie o stare de lucruri destul de obişnuită în viaţa lui. Era veteran într-ale filmului; cunoscuse cândva o viaţă fastoasă, dar în ultimii zece ani îi fusese greu să pună mâna mâna pe câte-o slujbă- ceea ce nu se putea spune şi despre pahare.

Cartea lui F. Scott Fitzgerald se constituie sub forma a şaptesprezece povestiri ce-l au în centrul lor pe simpaticul scenarist, Pat Hobby. La cei 49 de ani a săi, Pat refuză să părăsească industria filmelor, învârtindu-se în fiecare zi prin studiourile Hollywood-ului. Deşi nu mai este la fel de căutat ca la începutul carierei, lucrurile evoluând rapid de la lumea filmului mut, el nu se resemnează.

Scenaristul bate pe la toate uşile în încercarea de a fi acceptat pentru scrierea vreunui material. De multe ori refuzat, de alte ori plătit cu o nimica toată, Pat nu se lasă pradă acestor eşecuri. Îndârzenia cu care se opune ideii că munca sa a apus odată cu filmul mut poate stârni compasiune cititorului. Însă modul în care se sustrage de câte ori are ocazia de la munca sa, pauzele în care mai soarbe din sticluţa din buzunar şi minciunile pe care le inventează pentru a impresiona tinere frumoase îl fac să devină  mai degrabă antierou, decât erou.

Hobby nu încetează să amuze, defectele sale fiind cele care-l definesc ca personaj, făcându-l iubit de către cei ce parcurg povestirile. F. Scott Fitzgerald şi-a creionat aşa-zisul erou ca fiind cinic, deseori alcoolic şi mereu lefter. Divorţat de două ori, tată putativ (sau cum înţelesese el, “portativ”), uitatul scenarist nu se da înapoi de la nimic. Plimbă turişti contra-cost prin casele vedetelor Hollywood fără ştirea lor, joacă roluri de cascador, fură, minte şi şanteajează pentru a-şi vedea numele pe un film.

Deşi viaţa lui ar fi putut fi destul de simplă: serviciu-casă, Pat Hobby preferă să şi-o condimenteze prin certuri cu regizori, scenarişti, altercaţii cu actori, nopţi în inchisoare sau pozând nud (şi beat) pentru artişti “regali”. Totuşi, de fiecare data reuşeşte să scape din probleme şi în felul său unic ajunge să fie în egală măsură urât şi iubit de toţi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s