Fotografia- mod de conştientizare a maselor  

Mă pasionează din ce în ce mai tare tot ce ţine de fotografie şi sunt încântată de fotografii precedenţi care şi-au spus cuvântul în anumite momente de criză. Deocamdată încă sunt novice în această artă, dar sunt fascinată de cum au fost puse bazele fotografiei social documentare. Câteva dintre exemplele prin care fotografia a schimbat mentalităţi, mai jos:

Conţinutul unei imagini social documentare reprezintă mesajul, scopul pe care aceasta trebuie să-l transmită prin referenţi şi tema propriu-zisă. În funcţie de talentul, pregătirea şi imaginaţia operatorului (fotografului), fotografiile „pot stimula o conştinţă mai dezvoltată”, conform lui Andreas Feininger. El spune că indiferent de sectorul abordat (ştiri, ştiinţă, artă, sport), fotografia care transmite ceva nu va fi niciodata inutilă. În cartea sa, „Fotograful creator”, sunt date două exemple ale succesului fotografiilor cu conţinut.

Primul exemplu este referitor la Lewis W. Hine care a indignat multă lumea prin publicarea unor fotografii ce ilustrau munca la care erau supuşi şi exploataţi copii în fabrici. Scopul fotografului în acest caz a fost să îndrepte un aspect aspru în ceea ce priveşte copii şi condiţiile aprige de muncă la care erau expuşi şi cei răspunzători de astfel de decizii să fie judecaţi conform legii. Din fericire, ţelul a fost atins pentru că s-a ajuns la abolirea folosirii copilul în câmpul muncii.

loc01440r loc01441rsm

loc01455rsm

Cel de-al doilea exemplu ilustrează efectul produs în 1946 de publicarea de către revista Life a fotografiilor lui Charlie Lord ce ilustrau condiţiile vitrege dintr-un spital de nebuni. Urmările vizionării acelor imaginii au avut un impact atât de puternic încât au stârnit o avalanşă de proteste ce au dus la introducerea unor reforme ce aveau să schimbe situaţia.

byberrybbuildingviolentwarddayroom mentalward-45d22d78714af1321f38f86bd352b654e68817d1

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s